פצעים בפה: גורמים, טיפולים ותרופות ביתיים

משך קריאת המאמר היא 7 דקות
פצעים בפה הם לא רק מעצבנים, הם גם יכולים להיות מאוד כואבים. במקרים קיצוניים, הם אפילו יכולים למנוע צריכת מזון. אבל איך הם נוצרים? ראשית, יש להדגיש כי גירויים באזור הפה לרוב כואבים אך לא מזיקים יחסית. רק לעתים נדירות ביותר הם יכולים להיות אינדיקטורים למחלות חמורות יותר. עם זאת, הם לא נוחים ויכולים להגביל מאוד את איכות החיים. לכן כדאי להסתכל על הסיבות ודרכי הטיפול.
איך פצעים בפה מתפתחים?
פצעים בפה מתרחשים לרוב כתוצאה ממברשות שיניים קשות מדי, אבל יכולים להיות תסמינים נלווים למחלות אחרות. הפצעים הנפוצים ביותר נקראים אפטות. אלו הן מחלה בפני עצמה ושכיחות יותר בנשים מאשר בגברים. השלפוחיות הכואבות עם ציפוי צהבהב עד לבן וקצה אדום נחשבות למחלה השכיחה ביותר של רירית הפה. הסיבה שלהם לרוב אינה ברורה, אך ישנם גורמי סיכון שיכולים לקדם התפתחות של פצעים ושלפוחיות באזורים מודלקים של רירית הפה. מקורות מדעיים שונים קובעים שלעד 40 אחוז מהנפגעים יש היסטוריה משפחתית של התופעה, מה שמצביע על נטייה גנטית. צריכת מזונות המכילים גלוטן אמורה אף היא לקדם התפתחות של אפטות במקרה של אי סבילות.
מתח וחוסר שינה גם יכולם להיות גורמים אפשריים לדלקת. מזונות מסוימים, כמו שוקולד, תותים, עגבניות, גבינה, ומשקאות חמים יכולים לגרום לגירוי בחלל הפה. פצעים שנגרמים מצחצוח שיניים נוקשה מדי, מברשות שיניים קשות מדי או טכניקת צחצוח בעייתית אחראיות לעיתים לפצעים, וכך גם נקודות לחץ ממתקונים דנטליים. תסמיני מחסור הקשורים לברזל, חומצה פולית ואבץ הם גם גורמים אפשריים. מכיוון שהרוק מעניק לחות ומגן על רירית הפה, פצעים בפה הם לפעמים גם תופעת הלוואי הלא נעימה של תרופות מסוימות המעכבות את זרימת הרוק ומעודדות יובש בפה.
מה אפשר לעשות עם פצעים בפה?
התחושה הלא נעימה בפה בדרך כלל חולפת לבד תוך מספר שבועות. עם זאת, חשוב לדאוג לא לגרות את רירית הפה במהלך התקופה. במונחים קונקרטיים, עדיף להימנע ממזונות חמים ונוקשים במיוחד, וכן ממזונות חמוצים ומלוחים וחריפים. עדיף גם להסיר חומצה פחמנית מהתזונה במידה ויש שלפוחיות כואבות.
במידה וקיימים תסמינים, צריך לקיים שגרת טיפוח פה יסודית במיוחד כדי שלא יתרבו חיידקים בחלל הפה הפצוע. עם זאת, כאשר מצחצחים שיניים פעמיים ביום, אסור להשתמש במברשת שיניים קשה מדי. אם יש דלקת תכופה של רירית הפה, מומלץ להשתמש משחות שיניים מיוחדות. כמו כן, כדאי להשתמש באופן קבוע בחוט דנטלי למרווחים בין השיניים, מנקה לשון ומי פה יעודי, רצוי ללא אלכוהול. שטיפת הפה במים לאחר כל ארוחה גם עוזרת.
אם התסמינים לא חולפים מעצמם לאחר מספר ימים, או אם פצעים בפה קוראים בתכיפות גבוהה, אז בהחלט צריך לפנות לרופא השיניים. זה יכול בתחילה לטפל באפטות או במחלות אחרות באופן מקומי, אך גם באופן מערכתי במקרה של התקדמות מחלה חמורה יותר על ידי מתן תרופות.
התרופות הביתיות הטובות ביותר למקרים דחופים
יש תרופות ביתיות שיכולות להאיץ את תהליך הריפוי. הנה כמה תרופות טבעיות שאולי כבר יש קיימות בבית שיכולות לעזור עם הקלה על כאבים הקשורים לדלקת: שמן עץ התה, אלוורה, תמצית ריבס, תמצית קלנדולה, תמצית קמומיל וסודה לשתייה (מעורבת עם מים כמשחה).
אנחנו ממליצים על
אוֹ