חניכיים דלקתיות : גורמים, טיפול ותרופות ביתיות

משך קריאת המאמר היא 7 דקות
כ-80% מכלל המבוגרים מופיעים תסמינים של דלקת חניכיים. התסמינים הרגילים כוללים אדמומיות, נפיחות ודימום בחניכיים. אם לא מטפלים בדלקת, יכול להיווצר מרווח בין
שורש השן לחניכיים. התסמינים אלו מצביעים על חניכיים דלקתיות, או Gingivitis, ואין לזלזל בהם. עם זאת, דלקת שטחית ניתנת לתיקון במהירות על ידי ניקוי יסודי
אם מתעלמים מהדלקת, היא עלולה להתפתח למחלת חניכיים. הפריודונטיום כולו יושפע, החל מנסיגת חניכיים ועצם הלסת מכווצת. ללא טיפול הולם, השיניים עלולות להתרופף ואף ליפול. עם היגיינת פה קפדנית, ניתן לעצור את אובדן העצם והחניכיים, אך לא לבטל את הנזק. פריודונטיטיס היא אחת המחלות הכרוניות הנפוצות ביותר בעולם.
סיבות אפשריות לחניכיים דלקתיות
בדרך כלל, החניכיים הופכות לדלקתיות בגלל היגיינת פה לקויה. רובד החיידקים מצטבר על משטחי השן, וחיידקים רבים מקננים בה ויכולים להתרבות ללא הפרעה אם הם לא מוסרים מיד. בנוסף לריח רע מהפה, אלו גורמים גם לדלקת בחניכיים. סיבה פחות סבירה עשויה להיות היגיינת פה מוגזמת. שימוש במברשת שיניים קשה מדי, טכניקות צחצוח אגרסיביות או מוצרי טיפוח שיניים יפגעו בחניכיים, ויקלו על חיידקים מזיקים לחדור לחריצים שנוצרים.
במקרים מסוימים, שינויים הורמונליים, מחלות מערכתיות, תרופות או חסרים תזונתיים יכולים להיות גם סיבות לדלקת החניכיים. שינויים הורמונליים המתרחשים במהלך ההתבגרות, המחזור החודשי, הריון וגיל המעבר, ואמצעי מניעה עלולים להחמיר את הדלקת.
גם למחלות מערכתיות כמו סוכרת, איידס או סרטן יש לעיתים השפעה שלילית על דלקות. תרופות מסוימות עלולות גם לגרום לדימום בחניכיים. צריכה לא מספקת של חומרים מזינים מסוימים, כמו ניאצין או ויטמין C, יכולה גם היא לגרום לדלקת חניכיים.
זיהומים חיידקיים וויראליים, זיהומים פטרייתיים, תגובות אלרגיות הם בין הגורמים האפשריים לדלקת חניכיים שאינה נגרמת על ידי רובד. עם זאת, המקרים משפיעים רק על אחוז קטן מהחולים.
טיפול בדלקת חניכיים
הטיפול בחניכיים דלקתיות בדרך כלל אינו מסובך וכולל טיפול שיניים ופה מותאם עם ניקוי שיניים מקצועי.במקרים יותר חמורים, ייתכן שיהיה צורך באנטיביוטיקה או בניתוח.
חשוב להקדים טיפול ולא להקל ראש בחניכיים מדממות, גם אם אין תסמינים נוספים. לכן יש לבצע בדיקות קבועות אצל רופא השיניים.
טיפול טבעי?
באופן כללי, תרופות ביתיות לא יכולות להחליף מוצרים ייעודיים להיגיינת פה, אלא רק יכולות רק להשלים אותה. יש כמה מוצרים טבעיים שיכולים לסייע בטיפוח הפה, כגון - חומץ תפוחים, מי מלח או תה משמנים חיוניים, ועשבי תיבול כמו מרווה או קמומיל. שמן קוקוס הוכיח את עצמו גם כמוצר משלים לטיפוח הפה ביתית בגלל האפקט המקרר וההרגשה הנעימה. אפשר גם לשתות תה ג'ינג'ר ולבנדר מספר פעמים ביום, או להניח את שקיות התה המשומשות על החניכיים.
אנחנו ממליצים על
אוֹ