שלפוחיות על הלשון: גורמים וטיפולים

משך קריאת המאמר היא 7 דקות
מי לא מכיר אותם? השלפוחיות הקטנות והמגעילות האלה על הלשון, שברובן אינן מזיקות לחלוטין, אבל עלולות לגרום לכאבי תופת. לעתים קרובות הם חולפים מעצמם תוך מספר ימים ומשפיעים רק באופן זמני על אלו שנפגעו. עם זאת, חלקם עקשנים במיוחד וכואבים עד כדי כך שהסובלים מהם אינם מסוגלים זמנית לאכול מזון מתאים. יש מגוון של טריגרים, ולפעמים כל מה שצריך זה לנשוך את הלשון בטעות. אבל יכולות להיות גם מחלות קשות יותר מאחורי זה.
מהן שלפוחיות ואיך הן נוצרות?
על פני הלשון יש בלוטות טבעיות. ישנם סוגים שונים של בלוטות, או Papille, ורובם מכילים בלוטות טעם. הבלוטות הקטנות האלה גדולות מספיק כדי שניתן לראותם בעין הבלתי מזוינת, אבל לפעמים יכולות להתנפח מגירוי, דלקת או נשיכה בשוגג. עם זאת, התסמינים בדרך כלל חולפים מעצמם.
גירוי ממזון, כימיקלים, תת תזונה, עישון, צריכת אלכוהול, הצטברות פלאק או עבודת שיניים יכולים גם הם להגדיל זמנית את הבלוטות. גורמים נוספים לשלפוחיות, נפיחות וכיבים כוללים פצעי סרטן, אשר מוגדרים כמחלה בפני עצמה, זיהומים חיידקיים, הפרעות במערכת החיסון או הרפס. הסיבה לאפטות עדיין לא הובהרה סופית. ידועים רק כמה היבטים שיכולים לקדם התפתחות שלפוחיות כואבות. זה כולל מצבים גנטיים המובילים להצטברות בתוך משפחות, כמו גם פגיעות מכניות ברירית הפה ממזונות גסים או מברשות שיניים קשות מדי, או כוויות מאוכל חם או משקאות חמים. גם נגעים הנגרמים עקב התאמה לקויה של פלטות או תותבות, לחץ על מערכת החיסון, תרופות, מתח ומחסור בברזל, אבץ, חומצה פולית או ויטמין B12 נחשבים למקדמים של השלפוחיות המציקות. גורמי סיכון נוספים הם מזון חריף במיוחד ומחלות מעי דלקתיות כרוניות. בהקשר של כימותרפיה או הקרנות, השלפוחיות מופיעות כאחת מתופעות הלוואי הרבות. ונטילת תרופות שונות הגורמות ליובש בפה יוצרות תנאים טובים לשלפוחיות.
אפטות מתרחשות לא רק על הלשון, אלא בכל אזור רירית הפה ומאופיינות בציפוי לבנבן בצורת שלפוחית. מכיוון שהם בדרך כלל נרפאים מעצמם, הם בדרך כלל לא מזיקים לחלוטין.
מה אתה יכול לעשות אם אתה מקבל שלפוחיות על הלשון מניעה ממוקדת יכולה לעשות הרבה מראש. לדוגמה, עליך להימנע מגורמים ידועים לגירוי ודלקת. מגן פה במהלך ספורט יכול למנוע ממך לנשוך את הלשון. בנוסף, הימנעות ממזונות חריפים במיוחד, מזונות קשים ועצבניים ומברשות שיניים קשות מדי היא אפשרות מניעה לריריות רגישות במיוחד.
לאחר שהאזורים הכואבים שם, מומלץ לשטוף עם מי פה ומי מלח לריפוי מהיר של הפצעים. עוזרים טבעיים כמו סלרי או מיץ גזר וקמומיל נחשבים גם הם לשיכוך כאב. שתיית מים מרובה ושטיפת האזור המודלק במי מלח חמימים תומכת גם היא בתהליך הריפוי באופן טבעי. ובבית המרקחת ניתן להשיג תרופות ללא מרשם כגון ג'לים להרדמת הפה ותרופות הנמרחות על הפצעים.
עם זאת, הכול והכל היא היגיינת פה יסודית ומוטבת, שכן חיידקים יכולים לעכב ריפוי פצעים. טיפול וניקוי שוטפים של חלל הפה כולל צחצוח שיניים פעמיים ביום עם מברשת שיניים וחוט דנטלי. ודא שמברשת השיניים היא בקשיחות הנכונה כדי למנוע גירוי ונגעים נוספים. מי פה אנטיבקטריאלי הורגים חיידקים ומגרד לשון שפותח במיוחד עבור פני הלשון מסיר את החיידקים שמרגישים שם בנוח במיוחד.
אנחנו ממליצים על
אוֹ