כיבים בפה: גורמים, טיפול ופתרונות ביתיים

girl on dentist

משך קריאת המאמר היא 8 דקות

כיבים בפה קשורים לעתים קרובות לכאבים עזים ולאי נוחות כללית. במקרים קיצוניים, הם יכולים להקשות מאוד על אכילה. אולם ברוב המקרים, כיבים אינם מזיקים לחלוטין ומחלימים לבד לאחר מספר ימים.

אילו סוגי כיבים קיימים?

כיבים בפה משתנים במראה ובגודל, ומשפיעים על בין 2% ל-10% מהאוכלוסייה - בעיקר על ילדים ובני נוער. צריך להבדיל בין אפטות, שעלולות להתרחש מספר פעמים, להרפס. אפטות יוצרים שלפוחיות, בעיקר על הלשון והחניכיים, ומייצרים סרט צהבהב או לבן של פיברין עם גבול אדום שהגוף משתמש בו כדי לנסות לבודד ולשלוט בפצעים. הצבע האדום הוא אינדיקציה לזרימת דם מוגברת הנגרמת על ידי הדלקת. פצעים מורמות ומלאי נוזלים נקראים גם שלפוחיות או בולה. אפטות הן המחלה השכיחה ביותר של הלשון והחניכיים, אך לעיתים רחוקות הן מופיעות כתסמינים בקשר למחלות קשות.

גורמים אפשריים לכיבים

פצעי קור בשפה, ובאופן פחות שכיח, פצעי סרטן הנגרמים על ידי נגיף ההרפס סימפלקס הם בין הגורמים הידועים ביותר לפצעי פה. אבל וירוסים אחרים יכולים להוביל גם לפצעים כואבים בפה.

זיהומים חיידקיים יכולים להיות מזוהים גם כגורם ולעורר כיסי זיהום מלאי מוגלה (אבצסים) או אפילו דלקת נרחבת (צלוליטיס) במקרה של צמיחת יתר עם אורגניזמים שכבר קיימים או התיישבו לאחרונה בפה.

הפטרייה קנדידה אלביקנס בדרך כלל כבר קיימת בפה. עם זאת, תרופות מסוימות יכולות לגרום לצמיחה נפיצה.

גם פציעה או גירוי משן שבורה או תותבות לא מתאימות עלולות להוביל להיווצרות שלפוחיות או כיבים. ויש מזונות שיכולים לגרות את רירית הפה או לעורר תגובה אלרגית. החומרים המגרים באופן טבעי במוצרי טבק הם ככל הנראה סיבה נוספת. חלק מהתרופות הגורמות לרוב לפצעים בפה הן תרופות כימותרפיות מסוימות המשמשות לטיפול בסרטן, וגם טיפול בקרינה, המשמש גם למלחמה בסרטן, הוא גורם נפוץ. גורמים נוספים כוללים מחלות מערכתיות המשפיעות על הפה יחד עם חלקים אחרים בגוף. גורמי סיכון שיכולים לקדם גירוי של רירית הפה כוללים גורמים גנטיים, מזונות מסוימים, מתח, חוסר שינה, עישון, אלרגיות, מחסור בברזל, אבץ וויטמינים. יובש בפה הנגרם על ידי מצבים רפואיים מסוימים גורם גם לפצעים בפה.

טיפים לטיפול בכיבים בפה

ברוב המקרים, השלפוחיות בפה יחלימו תוך כשבועיים ללא טיפול. במהלך תקופה זו, הימנע מגירויים נוספים מיותרים כגון מזון גס או חם ופחמן דו חמצני. עם זאת, אם יש לך חום, שלפוחיות בעור, דלקות עיניים, מערכת חיסונית מוחלשת, כאבים חזקים וקשיים, עדיף לפנות לרופא.

עם זאת, כמו בכל מה שקשור לפה, היגיינה אופטימלית חיונית על מנת להרחיק חיידקים מזיקים מאזורים מגורים. הבסיס כאן הוא צחצוח שיניים פעמיים ביום עם משחת שיניים המכילה פלואוריד במידת האפשר ומברשת שיניים שלא צריכה להיות קשה מדי. כמו כן, השתמש בחוט דנטלי בכל יום את המרווחים בין השיניים שלך לחורים סביב השתלים. בנוסף, עבור כיבים בפה, אנו ממליצים בחום לשטוף את הפה מדי יום בתמיסה שאינה מכילה אלכוהול.

תרופות ביתיות שאולי כבר יש לך בהישג יד כוללות עוזרים טבעיים כמו שמן עץ התה, אלוורה, ריבס, תמציות קלנדולה וקמומיל וסודה לשתייה. כל שעליך לעשות הוא לערבב את האחרון עם מים ליצירת משחה ולמרוח על האזור הפגוע. גם קוביות קרח עטופות במגבת נייר יקלו זמנית על הכאב.

אנחנו ממליצים על

אוֹ

מחפשים את המוצר הנכון לחניכיים שלכם?

ענו על השאלון ומצאו את המוצר המומלץ עבורכם.

למענה על השאלון

מידע על בריאות החניכיים